Hlavu a vnitřnosti kapra, případně i mlíčí a hřbet důkladně očistíme a propláchneme a dáme vařit do hrnce s vařící osolenou vodou. Zatím si očistíme kořenovou zeleninu - měl by být větší podíl bílé zeleniny, mrkve jen velmi málo - asi 20 %. Dále si připravíme světlou jíšku z másla a tří lžic hladké mouky. Když je maso v polévce měkké, polévku přecedíme a maso obereme. Většinou samo odpadává od kostí. Dáváme pozor, aby v mase nezůstaly kousky kostí a nedostaly se do již přecezené polévky. Zeleninu nastrouháme na nudličky, osmahneme na pánvi na trošce másla do růžova a přidáme do polévky. Jíšku rozředíme několika lžicemi studené vody, rozmícháme do hladka a vmícháme do polévky. Polévku opepříme. Polévku podáváme s osmaženou houskou a zelenou petrželkou.