Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Jak připravit karamel
(cas)
recept číslo: 479
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

100 g cukru
 

Postup

Pálený nahnědlý cukr je základem klasických karamelových krémů. Také tmavým omáčkám dává karamel specifickou chuť. Můžeme si jej sami připravit postupným zahříváním cukru.

Cukr zahříváme:
K přípravě karamelu použijeme kovovou nádobu, nejlépe měděnou. Důvod: měď je obzvláště dobrým vodičem tepla, takže celý kastrol se rychle rozpálí. Kastrol postavíme na plotýnku rozpálenou na nejvyšší stupeň a vsypeme 100 g cukru. Aby se cukr rovnoměrně zahříval, musíme ho neustále míchat. Jakmile dosáhne správné teploty (více než 200 stupňů), začíná se tavit a dostává typickou chuť.

Cukr pálíme:
Cukr musíme míchat tak dlouho, až se úplně roztaví. Pokud má být karamel použit na cukrovinky a moučníky, tak potřebujeme, aby měl světlehnědou barvu. Množí kuchaři používají karamel k barvení omáček, potom musí být tmavohnědý. Přidáme-li k roztavenému a zhnědlému cukru sekané mandle a ořechy, dostaneme chutný krokant, vhodný například pro zdobení dortů.

Získáme karamel:
Když se nám cukrový sirup náhodou zabarví do červenohněda, kastrol rychle odstavíme ze zdroje tepla. Opatrně přidáme dvě lžíce vody (pozor, voda začne stříkat!) a kastrol opět postavíme na plotýnku a ještě 1 minutu za stálého míchání povaříme. Poté necháme zcela vychladnout. Přidáním vody se proces karamelizace zastavil a karamel zůstane tekutý.

Použití karamelu:
Chceme-li karamel použít pro zdobení dortů, vylijeme karamel na chladnou mramorovou desku nebo na dřevěný vál pokrytý průhlednou fólií. Ztuhlý karamel zabalíme do utěrky, rozlámeme a rozdrtíme na malé kousky, kterými dort nebo dezert posypeme. Pro karamelový krém vlijeme karamel do formiček a necháme ztuhnout ve vodní lázni. Po vychladnutí jej vyklopíme. Pro karamelový krém vmícháme 400 g smetany a necháme zhoustnout.

Názory čtenárů

skvělý recept ten se smetanou a máslem....máslo bylo to co sem celou dobu vynechávala a konečně se muj karamel konečně podobá tomu s McDonaldu :)
barunka dne 16.7.2013 12:46:40
lukáši skěvělej tip a recept nahoře je dost špatný
faridek dne 4.11.2012 10:17:32
lukáši skěvělej tip a recept nahoře je dost špatný
faridek dne 4.11.2012 10:07:00
bude ten karamel tekutý když bude tmavohnědý..?
suzan.. dne 24.3.2012 11:19:38
to je pitomej recept!!!!!!!!
dfghj dne 17.2.2012 18:58:50
karamel mi ve vysledne fazi zcukernatel,cim to je?
mai dne 28.2.2011 20:39:48
a když to chcem jenom mít jako u mcdonaldu tk takhle??
Matěj dne 2.2.2011 14:25:14
Já ho dělal trochu jinak, místo vodou jsem to zalil smetanou na vaření, začne to dost prskat, ale nesmíte se toho bát a furt míchat a vařit a rozmíchávat, nesmí tam být ani malá hrudka v případě potřeby ještě přilít smetanu. Když se vám povede ta správná konzistence, tak vyjde ten samej karamel, jako maj u McDonalds a pokud vám to stuhne moc, tak to jsou klasicky karamelky. Jo a ještě mam pocit, že se tam při tom vaření dává trochu másla. :) tak hodně štěstí a dobrou chuť
Lukáš dne 25.12.2010 15:14:14
Dotaz: když dám dvě lžíce vody do roztaveného karamelu,tak ihned ztuhne ta část,kam jsem vodu vlila.Ostatní se dál přepaluje. Dělám něco špatně?? Díky Nora
Nora dne 2.12.2010 21:53:25
fajn tip
zuzu dne 7.10.2010 15:15:56
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".