Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Pravá boloňská omáčka na špagety
(Kni)
recept číslo: 448
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

4 lžíce rostlinného oleje
2 cibule
2 stroužky česneku
1 mrkem
375 g mletého hovězího masa
375 g mletého vepřového masa
250 ml mléka
375 ml suchého bílého vína
1 kg rajčat
1 lžíce rajčatového protlaku
zelené bylinky (oregano, bazalka, tymián, šalvěj)
sůl
pepř
500 ml vody

 

Postup

Samozřejmě můžete namítnout, že boloňskou omáčku na špagety můžete koupit v prášku a udělat za několik minut. To je pravda, když však zatoužíte zjistit, jaký je rozdíl mezi práškovou a skutečnou boloňskou omáčkou na spagety, můžete použít následující recept.
Nejdříve si připravíme všechny suroviny. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek také oloupeme a prolisujeme nebo utřeme se solí. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na drobné kostičky. Bylinky opláchneme a svážeme do svazečku. Nemáme-li čerstvé, lze nahradit sušenými. Rajčata opláchneme, nakrojíme slupku, spaříme je horkou vodou. oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli. Přidáme mrkev, česnek a také osmahneme. Doplníme mletým masem a podusíme jej. Přilijeme mléko a na mírném ohni vaříme, až se tekutina odpaří. Potom přilijeme bílé víno, promícháme a opět mírně vaříme dokud se tekutina neodpaří. Potom přidáme rajčata, rajčatový protlak, svazek bylinek, osolíme a opepříme. Vaříme asi 1-2 hodiny, velmi mírně a za občasného míchání. Svazek zeleniny nakonec vyjmeme a případně dochutíme. Tuto omáčku navršíme na uvařené špagety a posypeme strouhaným sýrem.

Poznámky: Vaření této omáčky je výhodné zejména v létě, kdy je dostatek vyzrálých a levných rajčat a kdy jsou také k dispozici čerstvé zelené bylinky, které omáčce dodají tu správnou chuť a vůni. Lze je samozřejmě nahradit i sušenými bylinkami, ale protože tyto mají výraznější vůni, vybereme z výše uvedených jen dva druhy a také s množstvím to nepřeháníme. Tato omáčka má také tu výhodu, že ji lze zmrazit a následně použít bez snížení kvality omáčky. Můžete proto využít této skutečnosti a porce omáčky si zmrazit do zásoby. Uprostřed sychravého podzimního večera se vám takto připravená omáčka bude určitě hodit.

Názory čtenárů

Do ragu bolonese patří řapíkatý celer,mrkev, cibule, může se přidat trochu kořenové petrzele a cesnek, nikdy se nepřidává mléko ani pepř, rajská jablicka spařná a oloupaná, muzeme pridat sklenici kvalitnich oloupanych drcenych rajskych,ale hlavně tam musí byt maso, jinak to není ragu. Originální náš rodiny recept z Padovy.
Zbyněk dne 23.4.2016 12:50:08
Já dávám do špaget opečenou uzeninu,na tvrdo uvařené vece nakrájím na kostičky a vše smíchám dohromady.Poleji kečupem zamíchám a posypu sýrem.
Jana dne 4.11.2015 11:45:37
do bolonske omacky/ragu zadne bylinky nepatri. jedine koreni, co tam ma byt, je muskatovy orisek, pepr a sul.
whatever dne 15.3.2014 08:47:57
zkoušela jsem tuto omacku nam nechutnala mleko jsem vynechala nic moc jsem zvykla na tu svoji
Lenka dne 25.1.2013 19:36:37
Souhlasím s p. Marii. Mne tam schází špek (pancetta). Tak dělají Bolognskou omáčku v Itálii.
Honza Novotný dne 17.1.2013 09:51:28
Kromě mléka tam není nic, co bychom neznali. Nevím, co všech na omáčce tak nadchlo, přece takovou vaříme doma již roky (samozřejmě bez toho mléka). V prášku omáčku neznám.
Marie Boletti dne 16.1.2013 23:18:39
omáčku jsem uvařila z kila mletého a zavařila do sklenic do zásoby. Česnek bych příště dala až na konec vařením skoro zanikla jeho vůně.Mrkve bych dala trochu víc.
Eva dne 5.11.2012 19:59:52
Omáčka je absolutně skvělá a všem nám doma chutnala tak, že nezbyl ani špinavý hrnec.
Táňa dne 7.10.2012 09:29:14
luxuuuuus!!!!:-)
Jana dne 1.10.2012 14:10:22
skvělé! Děkuju moc za recept! už máme dost polotovarových omáček a tak jsem se dívala na internet po receptu na skutečnou omáčku ke špagetám. Toto je první recept, který nezačíná tím, že si dochutíme koupenou omáčku nebo kečup!!! Ještě jednou děkuju, omáčka zmizela rekordním tempem.
slunko dne 5.7.2012 18:57:36
1 mrkem nebo mrkev
dne 30.1.2012 19:46:49
Tuto omáčku jsem o víkendu uvařila svému italskému příteli...Měla jsem strach, protože v české kuchyni tohle moc neumíme... No a on? Třikrát si přidal. :) Takže děkuju!!!!
Lucie dne 24.11.2009 12:42:01
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".