Kuře si očistíme, opláchneme, osušíme a rozporcujeme. Jednotlivé porce mírně osolíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Také česnek si oloupeme a prolisujeme. Pomeranč velmi dobře omyjeme (kartáčkem a teplou vodou) a potom z něj nastrouháme kůru. Zeleninovou kostku rozdrobíme do horké vody a dobře rozmícháme. Když máme všechny přípravy hotové, rozpálíme si na pánvi olej a porce kuřete na něm opečeme po všech stranách. Vyjmeme z pánve a necháme okapat tuk (můžeme jej i osušit papírovým ubrouskem). Porce předáme do kastrolu či pekáčku. Na zbylém oleji v pánvi osmahneme cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme pomerančovou šťávu a nastrouhanou pomerančovou kůru, cukr, víno, máslo a zeleninový vývar. Promícháme a případně dosolíme. Tuto směs nalijeme na kuře, přikryjeme a dusíme asi 40 minut až je kuře měkké. Tekutina se částečně odpařuje a omáčka houstne - během dušení ji občas zamícháme. Pomerančové kuře můžeme podávat s rajčaty a dušenou rýží, nebo ve slavnostnější variantě s rýžovým salátem.