Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Velikonoční mazanec 2
(cas)
recept číslo: 3658
mazanec2.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

500 g hladké mouky
100 g třtinového cukru
3 lžíce olej
50 g másla
250 ml mléka
šťáva z 1/2 citronu
citronová kůra
špetka soli
42 g droždí (1 kostka)
2 vejce + 1 vejce na potření
rozinky
trochu rumu na namočení rozinek
plátky mandlí na posypání
 

Postup

Tento recept jsem vyzkoušela náhodou a výsledek byl překvapující. Prakticky si připravíme téměř základní kynuté těsto. Do vlahého mléka se lžičkou krupicového cukru rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít. Rozpustíme máslo a necháme zchladnout. Rozinky si namočíme do rumu.
Dále pokračujeme přípravou těsta v pekárně. Do nádoby si dáme všechny tekuté suroviny - rozpuštěné máslo, kvásek, celá vejce, olej, citrónovou šťávu. Pak přisypeme mouku, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a špetku soli. Pekárnu necháme připravit kynuté těsto. Rozinky přidáme do pekárny před posledním mícháním těsta.

Když je těsto hotové, vyjmeme ho z pekárny, rozdělíme ho na dva díly a na pomoučeném vále každý kus těsta několikrát přeložíme a zpracujeme do tvaru bochánku. Bochánky umístíme na plech vyložený papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme 30 až 50 minut znovu kynout.

Pak mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nahoře můžeme nůžkami nastřihnout křížek. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu asi 40 minut.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".