Tento recept jsem vyzkoušela náhodou a výsledek byl překvapující. Prakticky si připravíme téměř základní kynuté těsto. Do vlahého mléka se lžičkou krupicového cukru rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít. Rozpustíme máslo a necháme zchladnout. Rozinky si namočíme do rumu.
Dále pokračujeme přípravou těsta v pekárně. Do nádoby si dáme všechny tekuté suroviny - rozpuštěné máslo, kvásek, celá vejce, olej, citrónovou šťávu. Pak přisypeme mouku, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a špetku soli. Pekárnu necháme připravit kynuté těsto. Rozinky přidáme do pekárny před posledním mícháním těsta.
Když je těsto hotové, vyjmeme ho z pekárny, rozdělíme ho na dva díly a na pomoučeném vále každý kus těsta několikrát přeložíme a zpracujeme do tvaru bochánku. Bochánky umístíme na plech vyložený papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme 30 až 50 minut znovu kynout.
Pak mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nahoře můžeme nůžkami nastřihnout křížek. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu asi 40 minut.