Tento recept je na slavný tažený štrúdl, který se vařil u Čapků.
Hladkou mouku dáme na vál, přidáme vejce, ocet. sůl a vlažnou vodu a utvoříme těsto, které pak dlouze a důkladně zpracováváme dohladka. Před koncem zpracování je dobré těstem několikrát do válu bouchnout, aby zvláčnělo a bylo prostě akorát. Z těsta uděláme dva bochánky, přikryjeme je porcelánovými miskami a necháme je dvě hodiny odpočinout. Zatím si oloupeme jablka, vykrájíme jádřince a jablka si nakrájíme na jemné plátky. Na stůl nebo na vál si připravíme starý čistý ubrus nebo kus jiného vhodného plátna, jeden bochánek na něj položíme a odprostředka k okraji začneme rukama vytahovat těsto. Výsledkem je těsto tenké jako blána nebo jako pergamen, které se netrhá. Na úplném konci se na kraji vytvoří silnější okraj (za který taháme) a ten odstřihneme. Těsto pocákáme rozehřátým máslem a do poloviny plátu posypeme strouhankou. Poklademe plátky jablek, poprášíme skořicí a cukrem. Pomocí plátna nebo utěrky potom začneme štrúdl zavinovat, pomalu a opatrně, až máme roli hotovou. Při přemístění závinu na plech si opět pomáháme plátnem nebo utěrkou - na plechu závin zahneme do písmene "U". Štědře ho potřeme rozpuštěným máslem a pečeme dozlatova v předehřáté troubě. Často ho kontrolujeme, protože pečení netrvá dlouho a řídíme se barvou těsta. Když je zlatohnědé, je závin hotový. Stejným způsobem postupujeme u druhého bochánku.
?