Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Tažený štrúdl
(kni)
recept číslo: 357
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

400 g hladké mouky
1 vejce
50 g másla do těsta
100 g másla na potírání závinu a vymazání plechu
500 až 600 g kyselejších jablek
100 g moučkového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
10 g strouhanky
1 lžíce octa
100 ml vlažné vody
špetka soli

 

Postup

Tento recept je na slavný tažený štrúdl, který se vařil u Čapků.
Hladkou mouku dáme na vál, přidáme vejce, ocet. sůl a vlažnou vodu a utvoříme těsto, které pak dlouze a důkladně zpracováváme dohladka. Před koncem zpracování je dobré těstem několikrát do válu bouchnout, aby zvláčnělo a bylo prostě akorát. Z těsta uděláme dva bochánky, přikryjeme je porcelánovými miskami a necháme je dvě hodiny odpočinout. Zatím si oloupeme jablka, vykrájíme jádřince a jablka si nakrájíme na jemné plátky. Na stůl nebo na vál si připravíme starý čistý ubrus nebo kus jiného vhodného plátna, jeden bochánek na něj položíme a odprostředka k okraji začneme rukama vytahovat těsto. Výsledkem je těsto tenké jako blána nebo jako pergamen, které se netrhá. Na úplném konci se na kraji vytvoří silnější okraj (za který taháme) a ten odstřihneme. Těsto pocákáme rozehřátým máslem a do poloviny plátu posypeme strouhankou. Poklademe plátky jablek, poprášíme skořicí a cukrem. Pomocí plátna nebo utěrky potom začneme štrúdl zavinovat, pomalu a opatrně, až máme roli hotovou. Při přemístění závinu na plech si opět pomáháme plátnem nebo utěrkou - na plechu závin zahneme do písmene "U". Štědře ho potřeme rozpuštěným máslem a pečeme dozlatova v předehřáté troubě. Často ho kontrolujeme, protože pečení netrvá dlouho a řídíme se barvou těsta. Když je zlatohnědé, je závin hotový. Stejným způsobem postupujeme u druhého bochánku.
?

Názory čtenárů

štrúdl se peče :)? recept fajn
josef dne 26.9.2011 19:09:20
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".