Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Závin z taženého těsta
(cas)
recept číslo: 351
zavin.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

200 g hladké mouky
špetka soli
60 g tuku
100 ml horké vody
1 lžičku vinného octa nebo citronové šťávy
50 g mouky na vyválení
Náplň:
strouhaný perník nebo sušené pšeničné klíčky
800 g vykrájených jablek
skořicový cukr
100 g rozinek
(100 g nahrubo nakrájených ořechů)
 

Postup

Mouku prosijeme na vál se solí. Tuk rozehřejeme a 2 lžíce přidáme do vody s octem nebo s citronovou šťávou, přilijeme k mouce a zpracujeme tužší těsto (podle potřeby ještě přidáme mouku). Potom těsto vytloukáme, až je hladké a nechytá se válu. Vložíme je do mikrotenového sáčku a necháme je nad párou nahřát. Potom těsto rozválíme a na moukou vysypané utěrce je rukama natahujeme, až je skoro průhledné. Pokapeme je zbylým rozehřátým tukem, posypeme perníkem nebo klíčky (nebo strouhankou), poklademe na plátky pokrájenými jablky, posypeme rovnoměrně cukrem, rozinkami (ořechy) a skořicí. Těsto pomocí utěrky stáčíme a zároveň kropíme tukem. Hotový závin přeneseme pomocí utěrky na plech, potřeme jej tukem, vložíme do trouby vyhřáté na 210 stupňů a upečeme. Hotový závin ještě jednou potřeme tukem a ještě teplý ho pocukrujeme a nakrájíme.

Varianta s makovou náplní:
200 g umletého máku
50 ml mléka
80 g rozehřátého tuku
pískový cukr podle chuti
1 lžíce mletého koření (skořice, hřebíček, badyán)
500 g vykrájených jablek
nastrouhaný perník nebo pšeničné klíčky
rozinky
skořicový cukr

Při přípravě těsta postupujeme stejně. Umletý mák přelijeme horkým mlékem, přidáme dvě lžíce rozehřátého tuku, cukr a koření a promícháme. Těsto vyválíme na utěrce, posypeme perníkem nebo klíčky (nebo strouhankou), potřeme makovou náplní, posypeme nastrouhanými jablky, propláchnutými rozinkami a skořicovým cukrem. Závin svineme za stálého kropení těsta tukem, za pomoci utěrky přeneseme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů.

Varianta ořechová
250 g nastrouhaných ořechů
200 ml mléka
200 g piškotových drobečků

Ořechy prolijeme horkým mlékem, promícháme s drobečky a ochutíme skořicovým cukrem a dosladíme pískovým cukrem. Jinak postupujeme stejně jako v předcházejícím popisu.

?

Názory čtenárů

Nebojte se taženého závinu je to velmi lehké a chutná to znamenitě Markéta
dne 2.3.2006
Máme velmi rádi tažený závin s jablky snime celý plech za chvíli Ivuška
dne 2.3.2006
Tažený závin můžeme takě dát jenom pod nahřátý kastrol na který postavým na chvíli další kastrol s teplou vodou. Zatím si nakrájím jablka,těsto se zatím nahřálo a už začínám pracovat s těstem. Těsto se takě podaří.
Helena K.. dne 23.2.2006

dne 23.2.2006
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".