Najdříve si dáme vařit(dusit) rýži.
Kuřecí maso použijeme buď pečené, nebo vařené. Před přípravou rizota maso pokrájíme na středně velké kousky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky. Žampiony očistíme a pokrájíme na plátky, taktéž pórek očistíme a pokrájíme na kolečka (může to být i ta zelenější část pórku).
Na pánvi rozpálíme asi 2 lžíce oleje a zpěníme na něm cibuli. Přidáme pórek, žampiony, maso a posypeme kari kořením. Množství koření použijeme podle toho, jak máme rádi karí. Od půl do jedné kávové lžičky. Promícháme a společně orestujeme. Odstavíme ze zdroje tepla. Nakonec lehce vmícháme rýži a sterilovanou kukuřici. Na talíři posypeme nastrouhaným sýrem (eidamem či parmazánem).
Poznámka:
Této variantě říkáme žluté rizoto, protože obsahuje žluté karí koření a kukuřici. Místo karí koření lze použít sladkou papriku a na kostičky pokrájenou červenou papriku, potom je z toho rizoto červené. Opět platí, že množství papriky dáme podle chuti.