Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Kreolský jahodový koláč
(cas)
recept číslo: 3238
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
130 g hladké mouky
75 g másla
50 g strouhaného perníku
50 g cukru
1 žloutek
1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
1 lžíce mléka

Náplň:
500 ml mléka
100 g nutely
2 žloutky
1 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
2 lžíce melasy
2 lžíce whisky

+ 500 g jahod

 

Postup

Mouku smícháme s perníkem a práškem do pečiva. Do mouky nakrájíme máslo, přidáme cukr, žloutek a asi lžíci mléka. Těsto promícháme, nejprve nožem, pak ho zpracujeme rukama, zabalíme do fólie a necháme asi půl hodiny odležet v chladnu.
Poté ho vyválíme na lehce pomoučeném válu na kruhový plát silný asi půl centimetru. Ten přeneseme opatrně do kulaté formy o vhodném průměru, kterou jsme předtím vytřeli tukem. Prsty nebo malým válečkem plát po celé ploše dobře přitlačíme k formě. Těsto na několika místech propícháme vidličkou a pečeme při teplotě asi 180 st. C. Když začně těsto na okrajích hnědnout, snížíme trochu teplotu (asi na 150 st. C) a pečeme ještě asi 5 minut. Necháme vychladnout.

Ve vhodné nádobě smícháme všechny suroviny na náplň a nad párou mícháme krém do zhoustnutí. Potom nádobu vyjmeme a za občasného míchání necháme krém trochu zchladnout. Poté ho nalijeme na vychladlý korpus a necháme vychladit.

Mezitím si očistíme a rozdtřídíme jahody. Z méně kvalitních uděláme s trochou cukru protlak. Kvalitní jahody pokrájíme na silnější plátky, ozdobně je poklademe na povrch koláče a zalijem jahodovým protlakem.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".