Předpokladem pro tuto polévku je, že máme k dispozici krůtí šťávu z pečení krůtího masa a krůtí či drůbeží vývar. Stává se to hlavně tehdy, když zpracováváme celou nebo polovinu krůty - třeba během svátků. Tato polévka je také tak trochu sváteční...
Ve větším hrnci si rozpálíme trochu oleje a podusíme na něm jemně nakrájenou cibuli a pokrájený řapíkatý celer. Přidáme hladkou mouku, sušenou šalvěj a trochu pepře a asi dvě minuty mícháme. Potom přilijeme vývar a krůtí šťávu a za občasného míchání přivedeme do varu. Přidáme očistěnou a pokrájenou mrkev, brambor, pokrájené zelené fazolky, jakmile se znovu začne vařit, zmírníme teplotu a zvolna vaříme asi 15 minut. Nakonec do polévky přidáme pokrájené krůtí maso, vyloupané a na poloviny rozdělené vlašské ořechy a trochu pepře. Vaříme ještě dalších 10 minut. Na závěr vmícháme smetanu (není nutné, můžeme připravit i bez ní) a polévku posypeme nasekanou zelenou petrželkou.