Nejdříve si očistíme a pokrájíme všechnu zeleninu. V kastrolu na lžíci sádla necháme zčervenat drobně nakrájenou cibuli a pokrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme jeden bobkový list, špetku tymiánu, 8 pepřů, 3 nová koření a na to vložíme osolené maso. Necháme pod pokličkou dusit. Vysmahlé maso podléváme vývarem nebo vlahou vodou. Ke konci přidáme do šťávy červené víno a 2 lžíce šípkové zavařeniny.
Na pánvi rozpálíme lžíci sádla, přidáme lžíci krupicového cukru a necháme se sádlem za stálého míchání zežloutnout. Pak přidáme dvě lžíce hladké mouky a do tmava upražíme, ale nepřipálíme! Tomu se říká domácí perník, který přidáme k masu a necháme pořádně provařit. Nakonec maso vyjmeme (a uchováme v teple). Omáčku rozmixujeme, přidáme trochu strouhané citrónové kůry a trochu citrónové šťávy. Ochutnáme. Pokud je omáčka příliš kyselá, přidáme trochu cukru, je-li příliš sladká, dokyselíme citrónovou šťávou nebo kapkou octa.
Podáváme s nadýchaným houskovým knedlíkem.
Poznámka: Jde o omáčku, která je ještě chutnější až druhý den. Volně podle Zlaté úsporné kuchařky Anuše Kejřové