Do misky dáme část vlažného mléka, lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Oloupané brambory nastrouháme do mísy, přidáme oba druhy mouky, rozpuštěný vlahý tuk, zbylý cukr a zbylé mléko, žloutek a špetku soli. Přilijeme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme v teplé místnosti vykynout.
Do vykynutého těsta můžeme zapracovat rozinky namočené v rumu, nasekané ořechy či sušené ovoce. Nebo těsto rozdělíme na dvě části a do jedné můžeme vmíchat kakao. Těsto naplníme do formy na bábovku, vložíme do vyhřáté trouby na 170 st. C a pečeme asi hodinu. Ke konci pečení zkoušíme zapíchnutím špejle, zda je bábovka hotová.
Po vyjmutí z trouby necháme bábovku ještě chvíle ve formě, teprve potom ji vyklopíme a necháme zcela vychladnout. Před podáváním ji pocukrujeme.