Do mísy prosijeme mouku, uděláme důlek vařečkou, rozdrobíme droždí a zalijeme mlékem. Necháme vzejít kvásek. Potom přidáme ostatní suroviny. Hera se přidává rozpuštěná a vlahá, rovněž mléko musí být vlahé, jinak by se kvásek nepovedl. Do kvásku nesmíme dát ani sůl (na to pozor, začínající hospodyňky!).
Vařečkou těsto vymícháme do hladka. Povrch poprášíme hladkou moukou, misku s těstem přikryjeme utěrkou a necháme v teplé místnosti alespoň hodinu kynout. Potom těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na stejné kousky. Uděláme placičky a naplníme oblíbenou náplní. Spojíme okraje placičky do tvaru buchty. Na plech dáme trochu oleje, vkládáme buchty a mašlovačkou každou potřeme ze strany, aby se neslepily. Když máme všechny buchty na plechu, necháme je ještě chvíli kynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 až 200 st. C.
Po vytažení z trouby je potřeme rozpuštěným máslem.
Poznámka:
Tvarohovou náplň připravíme smícháním uvedených surovin, můžeme přidat i rozinky. Lze plnit makovou či povidlovou nádivkou, švestkami či jablky.