Maso nakrájíme na větší kostky. Do kastrolu dáme máslo nebo sádlo, přidáme na proužky nakrájenou cibuli a osmažíme do růžova. Pak přidáme rovnou lžičku papriky, necháme na okamžik zasmažit a přidáme lehce osolené a opepřené maso. Ihned přidáme asi 4 lžíce vývaru, aby se cibule nepřipálila a paprika nezhořkla. Promícháme. Když tekutina vysmahne, zaprášíme lžící hladké mouky a necháme zasmažit. Stále mícháme a dáváme pozor, aby se to nepřipálilo. Pak teprve zalijeme vývarem a dusíme celkem asi hodinu a půl, až je maso měkké.
Ke konci přidáme zakysanou smetanu, do které jsme rozmíchali posekané kapary, 2 lžíce nesladkého červeného vína, půl lžičky nastrouhané citrónové kůry a lžičku hladké mouky. Za stálého míchání necháme guláš přejít několikrát varem, aby se mouka provařila. Asi po 10 minutách odstavíme.
Podáváme ho s rýží nebo s knedlíkem.
Poznámka: volně podle knížky Zlatá úsporná kuchařka Anuše Kejřové