Brambory oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a asi 10 minut povaříme v osolené vodě (ne úplně do měkka). Mezitím si oloupeme cibuli a každou rozkrojíme na 6 kousků. Plech na pečení vyložíme papírem na pečení. Brambory zcedíme a rozložíme na plech střídavě s kousky cibule. Obojí pokapeme olejem, osolíme a pečeme v troubě asi 20 minut, dokud brambory a cibule nezačnou zlátnout. Po vyjmutí necháme trochu zchladnout.
Slaninu nakrájíme na širší proužky, žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Na pánvi nasucho vyškvaříme proužky slaniny, přidáme žampiony a opékáme je asi pět minut. Odstavíme a necháme trochu zchladnout.
Na dresink smícháme zbylou lžíci oleje, hořčici, vinný ocet a trochu vody. Brambory s cibulí smícháme ve velké míse s houbami a slaninou, přidáme lístky polníčku a zalijeme dresinkem. Na talířích posypeme jednotlivé porce nastrouhaným sýrem Niva.