Hlávky zelí krátce povaříme v osolené vodě, vyjmeme ji a po zchladnutí postupně rozebereme na listy.
Mleté maso osolíme, promícháme s nasekanými rajčaty včetně šťávy a s rýží. Touto směsí plníme jednotlivé zelné listy, které svineme a klademe těsně vedle sebe do pekáčku, který jsme vytřeli sádlem. Na závitky navrstvíme kysané zelí a koření. Pokud nám zbylo povařené hlávkové zelí, jemně ho nakrájíme a přidáme nezi závitky. Zalijeme trochou vývaru (nebo vodou), ale ne moc, protože maso i zelí pustí dost tekutiny. Přikryjeme pokličkou a dusíme v troubě při teplotě asi 180 st. C po dobu 40 minut. Ke konci odkryjeme a necháme zčervenat.
Podáváme s chlebem. Do vypečené šťávy můžeme zamíchat i zakysanou smetanu, jídlo bude vydatnější.