Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Bábovka s mákem
(cas)
recept číslo: 2835
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky (z toho 150 g špaldové a zbytek běžné bílé hladké mouky)
špetka soli
20 g droždí
300 ml mléka
2 žloutky + 1 vejce na potření
70 g cukru krupice
100 g vlahého rozpuštěného másla
kůra z 1 pomeranče

Maková náplň:
200 g mletého máku
3 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžíce rumu
250 ml mléka
špetka skořice
rozdrcené piškoty nebo strouhaný perník
citrónová šťáva
 

Postup

Do mísy prosijeme obě mouky, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přilijeme asi polovinu vlahého mléka, které jsme osladili lžičkou cukru. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme asi 5 minut stát v teple, než droždí vzejde. Potom přilijeme zbylé vlahé mléko, ve kterém jsme rozmíchali žloutky, vlahé máslo, přidáme cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru a sůl. Vypracujeme vařečkou hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Toto kynuté těsto můžeme také připravit v pekárně na chleba, jen změníme trochu klasický postup. Droždí necháme vykynout zvlášť v oslazeném mléce. Do pekárny vlijeme mléko z rozšlehanými žloutky a vzešlé droždí a pak přidáme všechny tuhé přísady (toto pořadí vyžaduje "moje" pekárna ETA Duplica, nevylučuji případně jiné pořadí, neznám jiné pekárny). Zvolíme program pro přípravu kynutého těsta.
Příprava makové náplně:
Při nákupu máku si dáme pozor na dvě věci - pokud nemáme mlýnek na mák, koupíme si mák už umletý, samozřejmě je lepší si mák umlet až před přípravou. A také si dáme pozor na datum, dokdy je mák třeba spotřebovat. Mák má totiž nepříjemnou vlastnost, že žlukne a pak již není použitelný. Mletý mák dáme do kastrolku, přilijeme mléko a za stálého míchání ho povaříme, až začne trochu houstnout. Mícháme pilně, abychom mák nepřipálili! Hustou makovou směs odstavíme ze zdroje tepla, přidáme vanilkový a krupicový cukr a makovu náplň dochutíme rumem, skořicí a citrónovu kůrou. Je-li náplň řídká, zahustíme ji nastrouhanými piškoty nebo nastrouhaným perníkem.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme ho na sílu 1 až 1 1/2 cm. Obdélníkovou placku pokryjeme rovnoměrně makovou náplní a srolujeme za pomoci utěrky jako závin. Vložíme do formy na bábovku, kterou jsme předtím vytřeli tukem a vysypali hrubou moukou. Povrch těsta v bábovce potřeme rozšlehaným vejcem a bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C. Takto pečeme asi 10 minut, poté zmírníme na 180 st. C a bábovku dopečeme. Trvá to zhruba dalších 30 minut. Pokud by bábovka na povrchu příliš rychle hnědla, překryjeme ji v troubě alobalem.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".