Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Litý švestkový koláč
(cas)
recept číslo: 2834
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Čerstvé švestky
400 g polohrubé mouky
100 g cukru
20 g droždí
300 ml mléka
4 žloutky
200 g másla
kůra z 1 citrónu
špetka soli

Drobenka:
máslo
krupicový cukr
polohrubá mouka
 

Postup

Začneme tím, že si rozpustíme máslo a necháme ho zchladnout. V okamžiku použití by mělo být vlahé. Také mléko, které vyjmeme z lednice, by mělo mít pokojovou teplotu. Švestky omyjeme, rozkrojíme podélně na polovinu, vyjmeme pecku a ještě rozkrojíme každou polovinu podélně na čtvrtku.

Do poloviny mléka přidáme lžíci cukru, rozdrobíme droždí a necháme v teplé místnosti vzejít. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme vlahé máslo, citrónovou kůru a prosátou mouku se špetkou soli. Nakonec přilijeme zbylé mléko a lehce promícháme. Vznikne řídké, lepivé těsto - něco jako na lívance. Těsto vlijeme na menší plech vytřený tukem a vysypaný hrubou moukou nebo jemnou strouhankou. Rovnoměrně ho rozetřeme a necháme asi 10 minut kynout.
Zatím si připravíme drobenku rozemnutím výše uvedených surovin. Povrch těsta poklademe měsíčky švestek (řezem nahoru) a posypeme drobenkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C a upečeme. Těsto na okrajích krásně zezlátne a hlavně zpevní.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".