Základem každé masové rolády je vhodně připravené maso, lepší je požádat o tuto službu řezníka, který může vybrat vhodný kus masa a upravit ho na plát. Maso rozložíme na potravinářskou fólii, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Papriky zbavíme jádřinců a nakrájíme podélně na pruhy, které poklademe na maso. Do středu dáme pruh vařené rýže, na ni stonky (oloupané) řapíkatého celeru, které jsme zabalili do plátků slaniny. Roládu pevně svineme (využijeme k tomu fólii, která leží pod masem) a svážeme potravinářským provázkem.
V pekáči roládu na rozehřátém oleji po všech stranách opečeme, podlijeme vodou a zakrytou pečeme do měkka. Doba pečení závisí na kvalitě masa. Roláda by neměla být vysušená, měla by zůstat š’tavnatá. Podle potřeby podléváme vodou a případně poléváme i vypečenou šťávou roládu. Šťávu nakonec zjemníme přidáním másla (v horké šťávě se máslo během chvilky rozpustí).
Roládu po vyjmutí z trouby necháme mírně zchladnout, odstraníme provázek a nakrájíme ji ostrým nožem na plátky. Podáváme třeba s bramborovou kaší, kterou polijeme šťávou z pod masa. Vhodnou přílohou je i rýže.
Poznámky:
Jde samozřejmě o více porcí než čtyři, roládu můžete podávat i studenou a doplnit ji čerstvou zeleninou (například malými rajčátky).