Nejdříve si rozpustíme sádlo (můžeme nahradit i jiným tukem, ale není to ono) a necháme ho zchladnout do pokojové teploty. Do vlahého mléka přidáme lžíci cukru a rozdrobíme droždí – necháme v teple vzejít. Odměříme mouky (hrnek použijeme čtvrtlitrový) a nasypeme do větší mísy. Přidáme rovnou lžičku soli, jemně nastrouhané vařené brambory, vejce. Přilijeme vzešlý kvásek a vlahé sádlo. Vymícháme do hladkého těsta. Těsto se zpočátku díky obsahu brambor lepí na misku, ale skutečně ho lze vymíchat do hladka. Přikryjeme ho utěrkou a necháme v teplé místnosti kynout do doby, než zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, nakrájíme z něj asi 18 stejně velkých kousků a z každého rukama vyválíme malý bochánek. Bochánky přesuneme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem (kmínem, sezamovým či lněným semínkem, slunečnicovými semínky…). Vložíme do trouby rozehřáté asi na 180 st. C a pečeme do zlatova.
Používáme jako pečivo. Díky obsahu brambor vydrží déle vláčné.
Poznámka:
Volně podle knížky V kuchyni s Čirinou