Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Zelňačka s klobásou podle Čiriny
(Cir)
recept číslo: 2726
zelciri.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

500 g kysaného zelí
300 g brambor
2 nožičky klobásy
1 větší cibule
4 stroužky česneku
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
špetka drceného kmínu
kostka masoxu
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce oleje
1 lžíce mleté červené papriky
2 chilli papričky
2 lžíce zakysané smetany
sůl
 

Postup

Kysané zelí pokrájíme a vaříme asi v 1,5 l vody s bobkovým listem, novým kořením, kostkou masoxu a solí. Nesolíme příliš, zelí bývá slané. Zvlášť si uvaříme v osolené vodě s kmínem oloupané a na kostky nakrájené brambory. Po uvaření je odcedíme a dáme stranou, protože do polévky je budeme přidávat až skoro nakonec.
Zatímco se kysané zelí s kořením vaří, připravíme si cibulovou jíšku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rozpálíme si olej a cibuli na něm smažíme, jakmile začne dostávat barvu, přidáme hladkou mouku, také trochu osmažíme a pak přidáme červenou papriku. Vše promícháme a už jen chvilinku společně smažíme, aby paprika nezhořkla. Do hotové jíšky nadrolíme v dlaních majoránku a přidáme nasekané chilli papričky. Zalijeme ji vodou, rozmícháme a vlijeme do vody se zelím. Přidáme rozetřený česnek, klobásu nakrájenou na kostičky a ještě asi 20 minut vaříme na mírném ohni. Pět minut před koncem přidáme uvařené brambory, aby se prohřály. Po odstavení ze zdroje tepla vmícháme zakysanou smetanu a podáváme.
Poznámka:
Volně podle knížky Vaření s Čirinou

Názory čtenárů

dnes ji vaříme a už krasně voní,doufáme ze se nám to povede
Šéf kuchař Jindřiška Brabcová dne 23.10.2011 11:48:21
Dnes jí budu vařit a moc se na ní těším.Doufám,že je opravdu dobrá,když má takovou chválu.
Věra dne 28.4.2011 18:46:10
MŃas a mňam
ohněta dne 14.4.2011 13:59:25
Zelňačku jedině podle Čiriny, zelí se vaří jen krátce-více vitamínu, nikdy né společně s bramborami, ty nejsou potom dobré!
Jarka dne 11.4.2011 11:13:39
Je výborná, nemá chybu, všem nám moc chutná!
míša dne 8.4.2011 10:51:35
Tak jsem ji dneska uvařila a je naprosto senzační. Už se těším až přijde manžel a bude chválit.
Dorota dne 4.3.2011 12:21:12
Musím ji vyzkoušet,zítra.
Dorota dne 3.3.2011 19:35:09
Opravdu skvělá...moc nám chutnala.
Lena dne 21.1.2011 13:31:40
Také se mi zdá zelňačka od Čiriny složitá.
ivanah dne 30.12.2010 17:14:16
Zelňačka od Čiriny nemá chybu, dělám ji už několik let, její bezvadnou kuchařku jsem zapomněla na chatě, tak jsem si ji pro jistotu, abych na něco nezapomněla našla na internetu, všem doporučuji, je výborná.
Alexandra Albová dne 30.12.2010 16:40:07
Nevím,proč tak složitě.Já prostě nakrájím cibuli na drobno,jak je růžová dám tam nakrájenou klobásu,chvíli restuju,zasypu červenou paprikou.Zaliju vodou,hodím posekané zelí,kostku masoxu a vařím.Ke konci dám syrové brambory,a až jsou měké,tak vliju kys.smetanu,ve které rozmíchám 1 lžíci mouky. Dochutím cukrem,solí,octem.Kdo chce,tak opepří,nebo použije pálivou papriku.
ivutek dne 13.12.2010 16:44:15
Tahle zelňačka je opravdu výborná!
marci dne 2.11.2010 12:02:12
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".