Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Plněná štola
(cas)
recept číslo: 2372
plnstola.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
40 g droždí
1/8 l mléka
180 g másla
špetka soli
70 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
125 g mletých mandlí
125 g citronátu

Náplň maková:
35 g cukru
250 ml smetany
125 g mletého máku
kůra z ½ citrónu
50 g rozinek
25 g citronátu
½ lžičky skořice
10 g strouhanky

Náplň se sušeným ovocem:
50 g křížal z jablek
25 g kandovaných třešní
5 cl třešňovice nebo slivovice
2 lžíce hnědého cukru
25 g citronátu
50 g mandlových plátků
100 g rozinek
1 lžíce strouhané citrónové kůry
2 lžíce citrónové šťávy
2 bílky

Na krustu:
100 g másla
75 g moučkového cukru
 

Postup

Mouku prosejeme a necháme v teplé místnosti. Droždí rozdrobíme do malé mísy, přidáme lžičku cukru, vlahé mléko a rozmícháme do hladka. Přidáme ještě trochu mouky, zakryjeme utěrkou a necháme kynout při pokojové teplotě. Potom vzešlý kvásek vlijeme do důlku v mouce, přidáme cukr, vanilkový cukr, změklé máslo a sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou kynout dalších 30 minut. Pak vhněteme mandle a citronát a těsto necháme kynout dalších 20 minut. Zatím se věnujeme přípravě náplně.
Maková náplň:
Svaříme smetanu s cukrem, vmícháme mletý mák, nastrouhanou citrónovou kůru a necháme svařit do husté kaše. Pak zapracujeme do náplně zbylé přísady a hmotu necháme mírně vychladnout.
Náplň ze sušeného ovoce:
Jablečné křížaly a kandované třešně nakrájíme na kostičky a namočíme na 2 až 3 hodiny do pálenky. Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr s mandlovými plátky (stále mícháme). Odstavíme a přidáme všechny ostatní přísady.
Těsto vyválíme na lehce pomoučené pracovní desce zhruba do oválu o délce asi 30 cm. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a uprostřed těsta vytlačíme válečkem prohlubeň. Tu naplníme náplní. Jednu stranu těsta přeložíme přes druhou, na kraji lehce ale pečlivě přitlačíme. Necháme stále v pokojové teplotě dalších 30 minut kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 220 stupňů C po dobu asi 50 minut. Ještě horkou štolu po vyjmutí z trouby potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem, takže vznikne silná a lahodná krusta.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".