Husu omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenku potřeme solí a kmínem. Dovnitř nasypeme pelyněk. Z jablek odstraníme jádřince (loupat nemusíme) a celá nebo pokrájená se společně s rozinkami vložíme do husy. Otvor zašijeme a husu položíme prsy dolů do pekáče. Přilijeme asi 250 ml vody, pekáč přikryjeme a vložíme do trouby rozpálené na 200 st. C.
Pečeme asi 2 hodiny, po hodině husu obrátíme. Občas propichujeme kůži husy jehlou a husu poléváme vypečenou šťávou. V závěru pečení pekáč odklopíme a necháme udělat křupavou kůrčičku. Z vypečené šťávy oddělíme tuk a přidáme do ní červené víno a zakysanou smetanu, do které jsme rozmíchali solamyl. Vše krátce povaříme.
Husu podáváme s omáčkou, knedlíkem a červeným zelím.
Pozor:
Ještě než se rozhodnete použít tento recept, zvažte, zda máte dostatečně velký pekáč na pečení husy. Ochotných jedlíků se jistě najde dost.