Začínáme přípravou jablečné náplně. Jablka (nejlépe nakyslá) oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na plátky. Přidáme citrónovou šťávu, víno a cukr a pod pokličkou dusíme do měkka. Necháme vychladnout.
Z mouky, prášku do pečiva, nastrouhaného rostlinného tuku, cukru, žloutku, skořice, citrónové kůry a šťávy vypracujeme rukama těsto. Na pomoučeném vále ho vyválíme na plát, kterým vyložíme dno a boční stěny větší dortové formy (nevytíráme ji tukem). Na dně těsto propícháme vidličkou a předpečeme v troubě do světle žluta. Na těsto rozetřeme vychladlou jablečnou náplň, na ni natřeme tvarohovou náplň, uhladíme a dopečeme.
Upečený moučník ozdobíme čárkami čokoládové polevy.
Příprava tvarohové náplně:
Tvaroh umícháme se žloutky a cukrem a přidáme trochu mouky a mléka tak, aby vznikla tužší tvarohová hmota. Potom zamícháme tuhý sníh z bílků, propláchnuté a okapané rozinky a vanilkový cukr.
Poznámka: Trochu pracnější, ale zato spotřebujeme nekvalitní jablka a také zbylé bílky.