Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Tvarohový moučník s jablky
(cas)
recept číslo: 2255
jabtva.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Křehké těsto:
150 g hladké mouky
80 g másla
1 lžíce mléka
1 žloutek
20 g cukru

Tvarohová náplň:
750 jablek (nakyslých)
250 g žervé
250 g jemného tvarohu
100 g zakysané smetany
100 g moučkového cukru
3 vejce
1 balíček vanilkového cukru
40 g škrobové moučky
1 citrón

Na ozdobu:
2 lžíce meruňkové zavařeniny
1 lžíce mandlových lupínků
 

Postup

Mouku společně s cukrem, máslem, mlékem a žloukem zpracujeme na těsto, zabalíme do fólie a necháme rozležet asi hodinu v chladnu.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů C, tukem vytřeme formu o průměru 28 cm. Těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále, pomocí válečku přeneseme do formy a umístíme částečně i na stěny formy. Těsto na dně několikrát propíchneme vidličkou a dáme do trouby předpéct asi na 15 minut.
Z omytého citrónu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Jablka oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jádřince, nakrájíme podélně na tenké plátky a pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Oddělíme žloutky a bílky, z bílků ušleháme tuhý sníh. Smícháme žervé, tvaroh, zakysanou smetanu, cukr, vanilkový cukr a škrobovou moučku, citrónovou kůru a žloutky. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh.
Na předpečený korpus rozetřeme větší část jablečných plátků, na to rozprostřeme všechnu tvarohovou nádivku a povrch poklademe zbylými jablky. Vrátíme do trouby a pečeme asi 50 minut při teplotě 200 stupňů C. Koláč po vyjmutí z trouby potřeme rozehřátou meruňkovou zavařeninou a posypeme mandlovými lupínky.
Na fotografii jsem dala mandlové lupínky hned, protože jsem neměla meruňkovou zavařeninu.

Názory čtenárů

Je to můj první tvarohový koláč, který se mi povedl. Tvarohová náplň zůstane nadýchaná, jemná a s jablky je velmi chutná.
Františka dne 6.3.2010 18:21:14
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".