Vývar si připravíme den předem (dá to práci, ale bude to sváteční polévka). Maso vcelku vložíme do velkého hrnce se dvěma litry studené vody a na mírném příkonu tepla přivedeme k varu. Jakmile se vývar začne vařit, sebereme mělkou naběračkou pěnu. Potom přidáme očištěnou a nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu, na čtvrtky rozkrojenou cibuli, bobkový list a tymián. Vývar vaříme zvolna asi 2 hodiny v nepřikryté nádobě, dokud se nevyvaří asi polovina vody.
Potom vývar přecedíme přes jemné síto do jiného hrnce, osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Ze studeného vývaru pečlivě sebereme tuk, který se usadí na povrchu. Před podáváním uvedeme vývar do varu a zavaříme do něj nočky, které vykrajujeme z připraveného těsta lžící namočenou ve vroucí polévce. Noky vaříme asi 5 minut, vývar podáváme horký.
Příprava noků:
Změklé máslo utřeme s vejci, osolíme a postupně přidáváme mléko a mouku a třeme, až získáme tužší těsto. Nakonec vmícháme nasekanou pažitku, špetku muškátového květu a necháme krátce odležet.
Poznámka:
Pracně připravený vývar lze samozřejmě nahradit vývarem z kostky, ale pak je to už o něčem jiném.