Do vyšší nádoby dáme žloutky, krupicový a vanilkový cukr, olej a našleháme. Do směsi přilijeme vlahou vodu, rum, citrónovou šťávu a krátce zamícháme. Mouku promícháme předem s práškem do pečiva a kakaem a potom s ní zahustíme žloutkovou směs. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
Plech vyložíme papírem na pečení, ten potřeme rozpuštěným tukem a lehce vysypeme hrubou moukou. Těsto na plechu rovnoměrně rozprostřeme a upečeme v troubě při teplotě 170 stupňů C. Po vyjmutí z trouby stočíme upečené těsto i s papírem a necháme vychladnout. Po vychladnutí papír opatrně odstraníme.
Zatím si připravíme náplň – do smetany ke šlehání přidáme ztužovač, 2 lžíce meruňkové marmelády a trochu rume a ušleháme do tuha. Natřeme ji na těsto a znovu zarolujeme. Uložíme do chladna. Jakmile ztuhne, můžeme ji posypat moučkovým cukrem. Krájíme až před podáváním.
Poznámka:
Těsto je prakticky univerzální, zajímavá je však náplň, která má díky meruňkové zavařenině neobvyklou chuť i barvu. Světle oranžová krásně doplňuje hnědé těsto. Jíme přece i očima.