Lilky omyjeme a podélně je rozřízneme. Vložíme je na rozpálený olej řeznou stranou a dužinu opečeme do červena. Poté vyjmeme z oleje, necháme zchladnout a dužinu opatrně vydlabeme ze slupek. Ty musí zůstat v celku, protože je budeme následně plnit.
Je-li třeba, dužinu ještě pokrájíme na menší kousky. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme dužinu z lilků a osmahneme. Směs osolíme, opepříme a naplníme zpět do slupek lilků. Půlky naplněných lilků vložíme do vymaštěné zapékací misky a hustě posypeme strouhankou promíchanou s nastrouhaným sýrem. Poklademe vločkami másla a v troubě předehřáté na 180 stupňů zapečeme, až se sýr roztaví a povrch začne zlátnout.
Podáváme s čerstvým chlebem.
Poznámka:
Cena této zeleniny na trhu velmi kolísá, takže je výhodné si počkat, až budou ve slevě.Při nákupu si však lilky pečlivě prohlédneme, zda jsou neporušené.