Cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme na oleji do zlatové barvy. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list a maso vaříme do změknutí. Hladkou mouku usmažíme na sucho na pánvi do zlatova. Z vývaru vyjmeme maso a koření. Maso pokrájíme na plátky. Do vývaru dáme zakysanou smetanu, usmaženou mouku rozmíchanou v trošce vody a krátce povaříme (asi 3-4 minuty). Omáčku dochutíme podle chuti podravkou, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou - toto je základní omáčka.
1) Koprová omáčka – přidáme sterilovaný kopr nebo čerstvý a krátce povaříme v základní omáčce.
2) Křenová omáčka – křen nastrouháme na drobno a necháme jen přejít varem v základní omáčce.
3) Cibulová omáčka – asi 2-3 cibule nakrájíme na plátky a dáme osmažit, když kraje cibule začnou hnědnout přendáme do omáčky a vaříme asi deset minut.
4) Česneková omáčka – omáčku odstavíme s plotýnky a přidáme prolisovaný česnek.
5) Kaparová omáčka – asi 50g naložených kaparů rozmačkáme vidličkou a povaříme asi deset minut v základní omáčce.
6) Okurková omáčka – asi 3 kyselé okurky nastrouháme a dáme do omáčky na 5 minut povařit.
7) Houbová omáčka – pokrájené houby podusíme na pánvi do měkka, přendáme do základní omáčky a krátce povaříme.
8) Kapiová omáčka – malou sklenici sterilovaných kapii slijeme a kapie krátce prohřejeme v základní omáčce.
9) Hořčicová omáčka – do omáčky dáme 3 lžíce plnotučné hořčice, krátce povaříme a rozšleháme.
10) Olivová omáčka – malý sáček oliv slijeme, olivy pokrájíme na čtvrtky a v základní omáčce povaříme deset minut.
K těmto omáčkám se hodí houskový knedlík nebo vařený brambor. Maso můžeme nahradit vajíčkem vařeným na tvrdo. Místo masového vývaru můžeme dát vodu a masox.