Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Nekynutý závin
(Ham)
recept číslo: 1759
nekyzav.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
900 g hladké mouky
3 lžíce oleje
100 g cukru krupice
špetka soli
1 celé vejce
1 žloutek
1 sáček sušeného droždí
citrónová kůra
vlahé mléko

Maková nádivka:
200 g mletého máku
mléko
150 g cukru
hrst rozinek
2 lžíce rumu
na zahuštění strouhaný perník nebo rozmačkané piškoty a nebo strouhanka

Ořechová nádivka: 250 g rozemletých vlašských ořechů
2 lžíce cukru
2 lžíce rumu
2 lžíce medu
asi 250 ml mléka
l lžička citrónové kůry
hrst rozinek
 

Postup

Nejdříve si uděláme nádivky, které necháme vychladnout.
Mák vaříme spolu s mlékem za stálého míchání. Pak přidáme rozinky, rum a cukr. Na závěr přidáme perník na zahuštění a necháme vychladnout.
Suroviny na ořechovou nádivku také chvíli povaříme za stálého míchání a necháme vychladnout.

Z předepsaných surovin zpracujeme těsto a necháme ho 5 minut odpočinout. Potom ho rozdělíme na 4 díly a rozválíme na placky. Na dvě placky naneseme makovou nádivku a na další dvě ořechovou nádivku. Zavineme a pomocí utěrky přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Kdo chce může záviny potřít vajíčkem, aby měly pěknou barvu. Pečeme asi při 170 stupních do růžova.

Názory čtenárů

Štrůdl je osvědčený a chutný, ale co zkusit něco trochu exotičtějšího? https://receptovnik.cz/neuveritelne-jemny-madarsky-jablecny-kolac-s-orechy/
Petra dne 12.10.2022 10:06:43
Evi, to jsem ráda, že se povedlo. Jana H.
Jana H. dne 31.5.2008 20:16:35
Tento nádherný závin - klasika,mě inspiroval, abych vyzkoušela kynuté těsto ze sušeného droždí. Jani, vyzkoušela jsem a nemá to chybu.Vytvořila jsem také záviny,ale se skořicí a kakaem,jako je dělávala moje babička.Povedly se jako zde Vaše.Pouze sáček droždí jsem použila raději přesně podle návodu-na 1/2 kg mouky.A nechala kynout.Děkuji za recept.Zdraví Vás
Eva dne 31.5.2008 19:50:30
Evi, já ho mám v zásobě stále a ještě jsem s ním neměla žádné problémy. Na nějakém webu dokonce psali, že se může uchovávat v ledničce. Mě fakt vyhovuje.Mě se třeba stalo, že jsem koupila kvasnice v kostce a přinesla domů a celé jsem je vyhodila. Byly takové divně šedé nebo měly takový divný puch, že jsem k nim neměla důvěru nebo mi těsto z nich vůbec nevykynulo. Ale to mohlo být i mnou.:-))Jde jen o zvyk Jana H.
Jana H. dne 11.5.2008 21:12:01
Bylo by super, kdybych se na sušené droždí mohla spolehnout a měla ho v zásobě.Takhle občas čerstvé nakupuji a nakupuji,co kdyby náhodou,a... vyhazuji.
Eva dne 11.5.2008 20:42:32
Evi, já jiné kvasnice už nepoužívám, jen sušené, a dávám je přímo do mouky, žádný kvásek a těsto je pěkně vykynuté. Nemám s těmito kvasnicemi žádný problém. Jana H.
Jana H. dne 11.5.2008 19:29:50
To samo. :-(
Eva dne 11.5.2008 19:08:50
Děkuji,Jani.Recep mě zaujal kvůli sušenému droždí. Dělávám kynutý závin,ale z čerstvého droždí. Nádivku kakaovou.Takže zkusím tento recept ze sušeného.Jednou jsem pekla buchty ze sušeného droždí a moc se mi nepovedly.Od té doby jsem ho raději nepoužívala.Zde závin vypadá skvěle.Proto jsem se začetla do receptu a narazila na sušené droždí.Až upeču,zhodnotím se...
Eva dne 11.5.2008 19:07:26
Děkuji,Jani.Recep mě zaujal kvůli sušenému droždí. Dělávám kynutý závin,ale z čerstvého droždí. Nádivku kakaovou.Takže zkusím tento recept ze sušeného.Jednou jsem pekla buchty ze sušeného droždí a moc se mi nepovedly.Od té doby jsem ho raději nepoužívala.Zde závin vypadá skvěle.Proto jsem se začetla do receptu a narazila na sušené droždí.Až upeču,zhodnotím se...
Eva dne 11.5.2008 19:06:57
Ano Evi, je. Jana H.
Jama H. dne 11.5.2008 17:57:51
Prosim o radu. To drozdi muzu jednoduse smichat s moukou a pak s dalsimi prisadami, anebo musim udelat kvasek? Dekuji za odpoved.
Marci dne 26.10.2006
Ne kvásek se nedělá, kvasnice přímo do mouky.
Jana H. dne 26.10.2006
Vypadá to dobře, vyzkouším asi hodně brzy...
Maj dne 23.2.2006
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".