K přípravě tohoto slavnostního jídla přistupujeme s odhodláním, že jsme ochotni strávit u něj několik hodin času. Na závěr můžeme servírovat asi 6 až 8 porcí.
Začneme den předem s přípravou marinády. Pivo vlijeme do kastrolu, přidáme všechno koření a necháme přejít varem a dáme vychladnout. Kachnu důkladně opláchneme, osušíme a rozdělíme na porce. Každou část potřeme solí a vložíme do marinády. Všechno maso by mělo být ponořené. Nádobu přikryjeme (stačí potravinářskou fólií) a necháme přes noc marinovat v chladnu.
Druhý den začínáme s přípravou masa asi 3 hodiny před podáváním. Oloupeme cibuli a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozpustíme v pekáči, přidáme máslo a nakrájenou cibuli a za občasného míchání ji orestujeme. Na tento základ vložíme porce kachny, zalijeme marinádou, přikryjeme pekáč pokličkou a vložíme do trouby. Necháme dusit do měkka.
Zatím si nastrouháme perník a tvrdší chleba na jemném struhadle a odcedíme šťávu z rybízového kompotu. Měkké maso vyjmeme z pekáče, šťávu z pod masa přelijeme do kastrolu a maso do pekáče vrátíme. Pekáč přikryjeme, udržujeme v teple, ale do trouby nevracíme. Šťávu z masa zahříváme a přidáme do ní asi dvě třetiny rybízového kompotu bez šťávy, nastrouhaný perník a chleba. Zvolna vaříme, pokud se všechny suroviny nerozvaří na omáčku. Omáčka by měla být dostatečně hustá, pokud není, zahustíme ještě trochou nastrouhaného chleba. Hotovou omáčku rozmixujeme, přecedíme přes síto (odstraní se tak zrníčka z rybízu a koření) a nalijeme na porce kachny do pekáče. Nepřikrytý pekáč vložíme do mírně teplé trouby (stačí teplota, která tam zbyla po dušení masa) a necháme ještě asi půl hodiny rozležet.
Podáváme s bramborovým knedlíkem, ozdobíme lžičkou rybízu, plátkem citronu a případně nudličkami mandlí.