Den až dva před podáváním moučníku si upečeme piškot jako na roládu – asi 2 cm vysoký.
Jakoukoliv formu nebo nádobu o šířce asi 9 cm a výšce asi 6 cm (na délce nezáleží), vyložíme ji potravinářskou fólií, kterou si samozřejmě ustřihneme o něco větší, než jsou rozměry nádoby. Fólie nám dobře poslouží při vyjmutí řezů z formy.
Do mělké misky si odměříme ¼ hrníčku vody a ¼ hrníčku cukru a rum, promícháme. Z toho ¼ oddělíme do jiné mělké misky nebo na hluboký talíř, přidáme 4 kapky červeného potravinářského barviva a promícháme. Do těchto dvou směsí budeme namáčet části piškotového plátu a rovnat je do připravené formy.
Z upečeného piškotového plátu nakrájíme nejdříve dva pláty o velikosti dna formy a dále podlouhlé pláty 3 x 3 x délka vaší formy (v této chvíli vyložené fólií).
Nejprve namočíme 1. velký plát, vložíme ho na dno formy a pomažeme slabě rybízovou zavřeninou. Dále namočíme 2 kvádříky do nebarveného roztoku a přiložíme je ke stranám formy. Doprostřed dáme kvádřík namočený v červeném roztoku a opět pomažeme zavařeninou. Totéž můžeme opakovat ještě jednou vrstvou, ale kvádříky obarvíme obráceně tj. červené přijdou na stranu formy. Ukončíme druhým velkým plátem namočeným v bezbarvém roztoku. Potom už jen přehneme fólii přes vršek, zatížíme a dáme alespoň na 4 hodiny (ale nejlépe na noc) do ledničky. S pomocí fólie vyklopíme z formy a potřeme citrónovou polevou, kterou připravíme utřením cukru a citrónové šťávy.
Popis je sice dlouhý a vypadá složitě, ale ve skutečnosti není příliš pracný. Jde prakticky vtipně nakrájený a hezky poskládaný piškot, namáčený v cukrovém (a obarveném) roztoku.
Poznámka:
Recept zaslala p. Hanušová.
Když jsem tento recept zkoušela, upekla jsem si piškot dle vlastního receptu a ze 4 vajec, protože ho umím skoro zpaměti a mám s ním dobré zkušenosti. Jinak jsem postupovala podle návodu a občas narazila na nějaké to úskalí. Roztoky (bílý i červený) je třeba dát do mělkého talíře, aby se nakrájené hranolky či pláty daly dobře namáčet z obou stran a nepolámaly se. Pokud máte tvrdší rybízovou marmeládu, předem si ji rozetřete, aby se dala dobře natírat (případně rozehřejte s kapkou vody a romíchejte). Narazit můžete i u červeného barviva - já jsem použila potravinářské barvivo v prášku, které jsem koupila v obchodním domě TESCO. A do polevy na potření jsem dala 3 lžíce citronové šťávy, jedna se mi zdála hodně málo. Výsledek viz fotografie.