Kousky uzeného kolena omyjeme, necháme okapat a poté vaříme v mírně osolené vodě s kořením, oloupanou cibulí, solí a špetkou cukru. Vaříme trpělivě a pomalu (asi 2 až 3 hodiny), jenom tak bude kolínko opravdu měkké a chutné.
Na hrachovou kaši si den předem namočíme hrách asi do ¾ litru vody a necháme ho nabobtnat. Druhý den vodu s hráškem přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni asi 2 hodiny. Poté hrách rozmixujeme a osolíme. Na másle orestujeme pokrájenou cibulku a posypeme jí hrachovou kaši.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka a podusíme v kastrolu na másle. Přidáme kysané zelí, jalovec, bobkový list, sůl, pepř a trochu cukru. Potom přilijeme asi 250 ml ovarového vývaru a zelí dusíme do poloměkka. Úplně nakonec přilijeme malou skleničku bílého vína a zelí dosolíme a případně opepříme podle chuti.
Ovarové kolínko naporcujeme a společně se zelím ho poklademe na připravenou hrachovou kaši.
Poznámky:
Časově a organizačně náročnější, ale tradiční jídlo. Lze si usnadnit přípravou předvařeného hrachu.