Nejdříve si připravíme kvásek – do části vlahé smetany rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru a 1 lžíci mouky. Lehce promícháme a necháme kynout v teplé místnosti. Máslo se žloutky utřeme do pěny, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, citronovou kůru a ještě promícháme. Přidáme mouku, zbylou smetanu a kvásek a případně i rozinky a vypracujeme těsto (v hnětači nebo vařečkou, případně na vále). Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout v teplé místnosti. Poté z těsta upleteme vánočku, na utěrce ji přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, opět zakryjeme utěrkou a necháme kynout. Před pečením ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi. Pečeme asi 45 minut při teplotě 160 až 170 stupňů C.
Poznámka: Tato vánočka vydrží velmi dlouho vláčná, měkká. Zatím nemám vyzkoušené, ale jde prý o ověřený recept.