Cibuli oloupeme a nakrájíme ji na kostičky. Nakrájenou slaninu v kastrolu restujeme, až se vytvoří škvarečky. Přidáme cibuli a dusíme do měkka. Je-li třeba, podlijeme ji trochu vodou. Ostatní přísady nedáváme dříve, pokud není cibule úplně rozvařená. Můžeme ji i umixovat. Poté osolíme a přidáme všechny ostatní přísady kromě masa.Máme-li čerstvou nebo mraženou bazalku, je to lepší než použít sušenou. Zakryjeme pokličkou a dáme do trouby dusit asi na půl hodiny. Na závěr přidáme jemně nakrájené maso.
Mezitím si uvaříme špagety dle návodu na obalu. Slijeme je a ještě horké promícháme s omáčkou. Větší zapékací misku vytřeme lehce máslem, na dně vytvoříme vrstvu špaget s omáčkou, poklademe ji plátkovým sýrem a posypeme nakrájenými zelenými olivami. Nahoru dáme ještě jednu vrstvu špaget, ale už bez sýra. Misku zakryjeme alobalem a vložíme na 20 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů C. Poté alobal odstraníme a povrch poklademe zbylými plátky sýra a odkrytou misku necháme zapéct než se sýr roztaví a lehce zezlátne.
Podáváme teplé, obložené čerstvou zeleninou.