Nejdříve si očistíme cibuli a jemně ji nakrájíme. Slaninu nakrájíme na proužky. Sušená rajčata vyjmeme z nálevu, necháme je okapat a nakrájíme je na menší kousky. Nakládaná rajčata jemně posekáme. Jakmile máme připravené všechny suroviny, rozpálíme si na pánvi olej, osmahneme na něm nakrájenou slaninu a cibuli. Přidáme nakrájená sušená rajčata i nakládaná, kapary, zalijeme to rajčatovou šťávou, promícháme. Lehce osolíme, opepříme a dusíme asi pět minut. Poté směs odstavíme a necháme zchladnout.
Mezitím si uvaříme těstoviny podle návodu na obalu, uvařené propláchneme studenou vodou a můžeme k nim přidat lžičku oleje, aby se neslepily. Do uvařených těstovin zamícháme rajčatovou směs, posypeme drobně nasekaným pórkem a podáváme.
Poznámka:
Recept je z knihy Vaření s Čirinou. Pro svoje strávníky jsem ho zkusila „vylepšit“ malými kousky pečeného kuřecího masa. Chutnal jim také. Dá se použít i teplý jako zajímavá těstovinová příloha. Na třetí fotografii je další varianta tohoto salátu - jsou přidaná také čerstvá malá rajčátka a salát je posypaný parmezánem.