Maso naklepeme, jenom lehounce osolíme (pozor, sardelová pasta je slaná) a opepříme. Ze 120 g másla a sardelové pasty utřeme sardelové máslo, kterým plátky po jedné straně potřeme. Na každý plátek potom dáme slaninu a půl párku a nití svážeme do úhledného ptáčku. Na zbytku másla osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli a na ní ptáčky zlehka opečeme. Přidáme koření a bez podlévání, jen na cibulovém základě, dusíme ptáčky ve vlastní šťávě téměř do změknutí. Když je maso skoro měkké, vyjmeme ptáčky na talíř, do šťávy přisypeme mouku, lehce ji osmažíme, rozředíme vychladlým vývarem, vrátíme do vzniklé omáčky ptáčky a dodusíme. Nakonec ptáčky vyjmeme na mísu a omáčku na ně přecedíme. Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.
Poznámky:
Recept je převzatý z inzerované knížky Vaření s Čirinou. Výsledek opravdu chutná báječně a ocení ho zejména příznivci klasických českých pokrmů a omáček. Jak je vidět na fotografii, omáčku jsem nakonec necedila, jen jsem vybrala lžící kuličky pepře a nového koření.