Mléko ohřejeme a rozpustíme v něm máslo. Necháme zchladnout tak, aby tekutina byla mírně vlahá. V míse smícháme mouku, cukr, sůl, do směsi rozdrobíme droždí, přidáme mléko s máslem a vypracujeme těsto. Hladké těsto přikryjeme utěrkou a necháme nejméně 30 minut kynout.
Vykynuté těsto ještě jednou důkladně prohněteme, rozválíme na placku velikosti plechu a přeneseme na plech vytřený tukem nebo vyložený papírem na pečení. V případě potřeby těsto vytáhneme a urovnáme tak, aby kopírovalo rozměry plechu. Opět ho přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi 30 minut.
Zatím se věnujeme přípravě oblohy. Meruňkový kompot necháme na sítu okapat, šťávu odložíme stranou. Připravíme si i drobné ovoce. Z vajec, cukru a vanilkového cukru ušleháme pěnu, do které přidáme zakysanou smetanu a tvaroh a vše promícháme, aby vznikla stejnorodá směs. Tu rovnoměrně rozetřeme na vykynuté těsto a poklademe na ni meruňky a drobné červené ovoce. Jádra vlašských ořechů posekáme nahrubo a posypeme jimi povrch koláče. Poté koláč vložíme do trouby předehřáté asi na 180 stupňů C a pečeme asi 40 minut.
Po vyjmutí z trouby koláč necháme trochu vychladnout a zatím si připravíme čirou dortovou polevu dle návodu na obalu. Místo vody však použijeme šťávu z meruňkového kompotu, kterou jsme si na začátku dali stranou. Je-li jí málo, doplníme samozřejmě vodou na požadované množství. Polevu rozetřeme ještě na vlahý koláč a celý moučník necháme vychladnout.