Nejdříve si připravíme jablečné pyré, protože ho do těsta můžeme přidávat až vychladlé. Na jeho přípravu lze použít i méně kvalitní jablka – ta oloupeme, nakrájíme na kousky, podlijeme 2 lžícemi vody, poprášíme skořicí a necháme podusit, až se jablka změknou. Potom je odstavíme ze zdroje tepla, přimícháme šťávu z poloviny citronu a citronovou kůru a necháme vychladnout.
Na těsto třeme nejdříve změklé máslo s cukrem. Když je směs hladká, postupně zatřeme jedno vejce po druhém. Do mouky promícháme špetku soli a jedlou sodu a přidáme k utřené směsi. Dále přimícháme rozinky (mohou být namočené v rumu) a kandované ovoce (větší kousky nakrájíme) a opět promícháme. Nakonec vmícháme zchladlé jablečné pyré. Těsto rovnoměrně rozetřeme do formy vytřené tukem a vysypané moukou. Pečeme v troubě rozpálené na 200 stupňů C po dobu asi 45 minut. Moučník musí být dostatečně propečený, měl by se oddělovat od okrajů formy. Po vyjmutí z trouby ho necháme zchladnout na drátěné mřížce. Před podáváním jeho povrch můžeme ozdobně pocukrovat.
Poznámky:
Moučník je kyprý, vláčný a má jemně aromatickou chuť ovoce.
Tento recept pochází ze sbírky starých anglických receptů, mírně jsem jej upravila na naše poměry. Vynechala jsem ½ lžičky směsi koření (ground mixed spice), protože netuším, o jakou směs by mohlo jít. Koření do perníku? Umí někdo poradit?