Lilek omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky o síle asi 5 mm. Plátky po obou stranách dobře osolíme a necháme je stát asi 15 minut.
Zatím si připravíme nálev. Lístky bazalky jemně nakrájíme, přidáme k nim jemně nakrájený (nebo prolisovaný česnek) , citronovou šťávu z celého citronu a jemně nakrájenou citronovou kůru (samozřejmě z dobře omytého citronu). Vše smícháme.
Plátky lilku opláchneme a dobře osušíme. Na pánvi si rozpálíme olivový olej a připravené plátky lilku na něm po obou stranách opečeme. Ještě horké je pokapeme připravenou zálivkou a necháme asi 15 minut odležet. Poté je rozdělíme na talíře a posypeme nastrouhaným parmazánem. Takto upravený lilek lze použít jako samostatné zeleninové jídlo nebo jako zajímavou zeleninovou přílohu.