Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Jidášky
(cas)
recept číslo: 1319
jidasky.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

500 g polohrubé mouky
150 g másla
70 g cukru
2-3 žloutky
40 g kvasnic
strouhaná citronová kůra
vanilkový cukr
1/3 lžičky soli
250 ml sladké smetany
1 vejce na potření
 

Postup

Nejdříve si dáme rozpustit máslo a necháme ho zchladnout. Do misky odvážíme polohrubou mouku, uděláme v ní důlek a do něj vlijeme vlahou smetanu a rozdrobíme droždí. Necháme ho vzejít. Poté přidáme nastrouhanou citronovou kůru, krupicový i vanilkový cukr, sůl a žloutky. Nakonec přilijeme vlahý tuk a ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme v teplé místnosti vzkynout. Poté z něj vyvalujem válečky o délce asi 20 cm. Z válečků se pokusíme uvázat uzel a jsme-li zruční, jeden konec uzle můžeme nakrájet jako ocásek a na druhém vytvarovat ptačí hlavičku. Takto připravené jidášky necháme znovu vzkynout. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme v troubě předehřáté na 190 stupňů C.
Poznámka:
Těsto je málo sladké, ale obsahuje dost tuku. Je vláčné a chutné.

Názory čtenárů


kruta dne 11.11.2008 08:55:46
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".