Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Makoví šneci z tvarohového těsta
(kni)
recept číslo: 1225
snecisl.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
200 g tvarohu (polotučného)
6 lžic mléka
1 vejce
8 lžic stolního oleje
100 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček prášku do pečiva
špetka soli
450 g hladké mouky

Náplň:
500 g jablek
špetka skořice
100 ml vody
150 g mletého máku
1 vejce
2 lžíce medu
75 g rozinek
100 g moučkového cukru
6 lžic rumu

 

Postup

Nejdříve se věnujeme přípravě náplně. Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky, poprášíme skořicí, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou, až mírně změknou (neměla by se rozpadat). Potom je vyjmeme z tekutiny a necháme zchladnout. Mletý mák vmícháme do tekutiny z dušení jablek, přivedeme do varu a odstavíme. Přidáme med, vejce a propláchnuté rozinky, promícháme a necháme také zchladnout.
Hladkou mouku promícháme s práškem do pečiva, přidáme všechny další suroviny na těsto a hněteme ho rukama tak dlouho, až je těsto hladké. Na pomoučeném vále ho rozválíme do tvaru obdélníku o velikosti asi 50x40 cm. Natřeme na něj makovou náplň a rovnoměrně rozdělíme jablka. Těsto směrem od delší strany co nejpevněji svineme (dobře do jde za pomoci utěrky). Ostrým nožem krájíme z válečku kolečka o síle asi 2 cm a klademe je na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme v troubě předehřáté asi na 200 stupňů C pod dobu asi 20 minut. Během pečení si rozmícháme moučkový cukr s rumem a ihned po vyjmutí ještě horké šneky potřeme touto rumovou polevou.
Poznámky:
Vytvoření šneků podle tohoto návodu vyžaduje určitou zručnost a jak je vidět na fotografii, ne vždy se vše povede přímo ukázkově. Lze proto postupovat i jednodušším způsobem a místo složitých šneků vytvořit řezy. Rozválené těsto rozdělíme na dvě části, jednu položíme na vymaštěný plech, potřeme makovou nádivkou a poklademe jablky, druhou položíme na povrch. Okraje stiskneme, aby náplň nevytékala a povrch moučníku propícháme vidličkou. Po upečení ho také potřeme rumovou polevou.

Názory čtenárů

taky jsem zkusila, výborné....jen jsem si taky vylepšila makovou náplň
Monika dne 26.9.2010 18:53:10
V soboru jsem pekla, byly vynikající. Těsto se dobře stáčí, krásně krájí, není v tom vůbec problém. Jenom budu příště dělat "svoji" makovou náplň, tato je taková "chudá". Já dávám i povidlí, trochu meruňkového džemu,příp. i mleté ořechy, když je to řídké. Té šťávy z jablek bylo minimálně, proto jsem do máku přidala i mléko a trochu povidlí taky, aby měl lepší chuť.
Jinak je to moc, moc dobré!! Zařazuji mezi oblíbené recepty !! Ještě doplňuji - potřela jsem jenom vejcem, protože tu rumovou polevu nemáme rádi.
dne 19.4.2005
Jo, tohle je věc. Dělala jsem je na Velikonoce a jsou prostě skvělé. Jen budu muset příště udělat dvojitou dávku.
Lenka dne 8.4.2005
Je to bašta, já je doma dělám, říkáme jim skořičáky. Ale těsto používám kynuté a nemá to chybu. Já je nakrájím na kolečka, mírně splácnu, nechám dokynout a peču. Dělám je z dvojité dávky a do druhého dne nejsou.
Martina Š. dne 7.10.2003
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".