Nejdříve si připravíme kvásek smícháním 100 g mouky, 370 ml vlažné vody, 20 g kvasnic a jedné lžičky cukru. Tyto suroviny rozmícháme v misce a necháme v teple asi 30 minut kynout. Zatím si připravíme ostatní suroviny. Nastrouháme mrkev a promícháme se špetkou zázvoru, umeleme mák, spaříme, oloupeme a jemně nasekáme mandle. Vykynutý kvásek promícháme se zbytkem mouky, cukrem a špetkou soli a vypracujeme hladké těsto. To necháme opět asi 30 minut kynout přikryté utěrkou. Vykynuté těsto důkladně prohněteme, rozdělíme na tři stejně velké díly a do každého dílu postupně zapracujeme jednu z připravených přísad. Doporučuji začínat s mákem – nasypeme část máku na vál a postupně ho zapracováváme do těsta. Pokračujeme druhým dílem těsta a zapracujeme mandle. Nejobtížněji se do těsta vpravuje mrkev, přidáváme ji po lžičkách a usilovně zapracováváme. Ze všech dílů ochuceného těsta vyválíme stejně dlouhé a silné válečky a spleteme je v cop. Plech vyložíme papírem na pečení a cop spojený do věnce na něj vložíme. Přikryjeme utěrkou a necháme opět kynout asi 30 minut. Potom povrch těsta potřeme vodou, ve které jsme rozmíchali lžičku cukru, posypeme sezamovým semínkem a dáme péci do trouby předehřáté na 200 stupňů.
Poznámky:
Této variantě říkají moji strávníci „příliš zdravá“. Součástí těsta není žádný přidaný tuk, cukru je tam velmi málo. Chuť je však neotřelá, takže potřebujete-li právě něco takového, doporučuji k vyzkoušení. Příprava však vyžaduje trochu více trpělivosti (opakované postupné kynutí) a také zůstává dost špinavého nádobí.