Nejdříve si připravíme piškotové těsto – žloutky utřeme s cukrem, přidáme polohrubou mouku a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Rozetřeme rovnoměrně na plech vyložený papírem na pečení (nebo vytřený tukem a vysypaný hrubou moukou). Upečeme v troubě vyhřáté na 200 st. C.
Necháme vychladnout a povrch potom tence potřeme rybízovou zavařeninou.
Piškoty najemno rozdrtíme (například válečkem v mikrotenovém sáčku). Přidáme jemně nastrouhanou čokoládu na vaření. Pomeranče oloupeme, dobře je zbavíme i vnitřní bílé slupky, která bývá hořká a pak je ostrým nožem nakrájíme na malinké kostičky. Šťávu, která uniká při krájení i nakrájené pomeranče přidáme k rozmačkaným piškotům. Nakonec přilijeme vodu a rum. Množství rumu se nelekejte, je uvedeno správně. Vše promícháme a potom natřeme na piškotový podklad. Nakonec polijeme čokoládovou polevou.
Praktické poznámky:
Připravujeme-li moučník pro děti, nahradíme rum například šťávou z kompotu. Náplň je relativně měkká, čokoládová poleva na ní při krájení často popraská, ale chuti to samozřejmě nevadí. Řezy vydrží v chladnu i několik dní, bývají lepší než na začátku.
Recept je z knížky Vaříme s habadějem