ČLÁNKY
Vánoce podle našich babiček
Také se vám při slovu Vánoce vybaví pohodová rodinná atmosféra z dětství? Hlavně to v puse se rozplývající cukroví napečené od babičky… Nesmutněte, i vy si můžete vystrojit stejně chutné Vánoce, jako připravila babička před lety vám. Stačí znát pár fíglů.
Pečení cukroví si rozložte
Nemusíte trhnout rekordy v počtu druhů, které napečete za jeden víkend. Zapojte celou rodinu na několik víkendů a uvidíte, že kromě příjemné práce si užijete i spoustu legrace. Zhruba tři týdny před Štědrým dnem pečte
neplněné cukroví a to, které potřebuje trošku vyzrát –
vanilkové rohlíčky, pracny, kokosové cukroví a perníčky. O týden později je správný čas na
linecké těsto plněné marmeládou a ve finiši, tedy týden před dnem D, se vrhněte na plnění už napečených druhů cukroví a na výrobu nepečených druhů.
Skladujte v chladnu a vlhku
Po
upečení cukroví schovejte do krabic a do sklepa, aby se k němu nedostaly mlsné jazýčky zbytku rodiny. Pokud máte vlhký sklep, stačí dát
cukrovinky do papírové krabice a pevně zavřít, aby se do nich nedostaly nečistoty. V panelových domech jsou sklepy často přesušené, cukroví v papírových krabicích by vám tu nezvláčnělo, ale ztvrdlo a vysušilo se. Buď tedy
přidejte do krabice syrové jablko, nebo dejte
cukroví do plechových či plastových dóz vyložených ubrouskem nebo pečícím papírem.
Nejoblíbenější cukroví
V každé rodině se
recepty na vánoční cukroví předávají z generace na generaci, často si k nim každá kuchařka přidá kousek své fantazie, a tak existují tisíce receptů na vanilkové rohlíčky,
linecké cukroví nebo
pracny. My doporučujeme každý rok tuhle klasiku oživit aspoň jedním druhem, který jste dosud nevyzkoušeli. Pro letošek to mohou být na poslední chvíli
nepečené kokosové kostky, které zvládnete vytvořit i s dětmi.