Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo

ČLÁNKY

Vánoce podle našich babiček

Také se vám při slovu Vánoce vybaví pohodová rodinná atmosféra z dětství? Hlavně to v puse se rozplývající cukroví napečené od babičky… Nesmutněte, i vy si můžete vystrojit stejně chutné Vánoce, jako připravila babička před lety vám. Stačí znát pár fíglů.

Košíčky s ořechovou náplní

Pečení cukroví si rozložte

Nemusíte trhnout rekordy v počtu druhů, které napečete za jeden víkend. Zapojte celou rodinu na několik víkendů a uvidíte, že kromě příjemné práce si užijete i spoustu legrace. Zhruba tři týdny před Štědrým dnem pečte neplněné cukroví a to, které potřebuje trošku vyzrát – vanilkové rohlíčky, pracny, kokosové cukroví a perníčky. O týden později je správný čas na linecké těsto plněné marmeládou a ve finiši, tedy týden před dnem D, se vrhněte na plnění už napečených druhů cukroví a na výrobu nepečených druhů.

Vanilkové rohlíčky

Skladujte v chladnu a vlhku

Po upečení cukroví schovejte do krabic a do sklepa, aby se k němu nedostaly mlsné jazýčky zbytku rodiny. Pokud máte vlhký sklep, stačí dát cukrovinky do papírové krabice a pevně zavřít, aby se do nich nedostaly nečistoty. V panelových domech jsou sklepy často přesušené, cukroví v papírových krabicích by vám tu nezvláčnělo, ale ztvrdlo a vysušilo se. Buď tedy přidejte do krabice syrové jablko, nebo dejte cukroví do plechových či plastových dóz vyložených ubrouskem nebo pečícím papírem.

Vaflové hvězdičky s marmeládou

Nejoblíbenější cukroví

V každé rodině se recepty na vánoční cukroví předávají z generace na generaci, často si k nim každá kuchařka přidá kousek své fantazie, a tak existují tisíce receptů na vanilkové rohlíčky, linecké cukroví nebo pracny. My doporučujeme každý rok tuhle klasiku oživit aspoň jedním druhem, který jste dosud nevyzkoušeli. Pro letošek to mohou být na poslední chvíli nepečené kokosové kostky, které zvládnete vytvořit i s dětmi.

Kokosové hvězdičky s marcipánem

Recepty na každý den