Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo

ČLÁNKY

Sushi rýže je základem sushi

Tradiční české jídlo uvaří snad hospodyňka. Učily nás to maminky, babičky a rádi si na tom pochutnají snad všichni. Na světě však existují i jiná méně typická jídla pro naše chuťové buňky. Vzorovým příkladem exotiky na prostřeném stole je i japonské sushi. Ještě před pár roky bylo sushi velká neznámá, dnes už ale najdeme suši restaurace v Praze, Brně, Plzni a v mnoha dalších českých městech.

V tomto článku se zaměříme na přípravu sushi rýže, která je základem každého pokrmu ze syrové, čerstvé ryby. Počítáme se 4 mlsnými jazyky. Potřebujeme 500 g rýže, 6 polévkových lžic cukru (ideálně hnědý třtinový cukr) a polovinu malé lžičky soli. Ocet, cukr a sůl promícháme a přivedeme do bodu varu, potom nádobu odložíme na chladné místo.

sushi sushi

Na vaření samotné rýže použijeme ideálně hrnce z nerez oceli. Rýži několikrát opláchneme pod proudem vody a následně do nádoby s rýží přidáme 600 ml vody a necháme odstát pod hladinou. Vody by mělo být cca 2 cm nad povrchem rýže. Po 30 minutách dáme odstát rýži na prudký plamen a přikryjeme pokličkou. Jakmile začne voda vřít, plamen stáhneme. Tímto způsobem vaříme rýži přibližně 10 min. Následně rýži z nádoby vysypeme, ideálně do bambusové (případně dřevěně, keramické či smaltované) nádoby. Po srovnání povrchu rýži polijeme marinádou. Rýži promícháme sekavým způsobem vařečkou a necháme vychladnout. Rýži přikryjeme a odložíme na chladné místo. Vychladnutá rýže je připravená na výrobu maki sushi, nigiri sushi a je, samozřejmě, možné ji servírovat i k sashimi.

sushi

Podobně se připravuje rýže i u profesionálů, například u Sushitime.cz, jednoho z nejpopulárnějších rozvozců sushi. Tajemství jejich výborné rýže nám však nechtěli prozradit:-). Tvrdí však, že rýže podle tohoto postupu plní požadavky i zkušenějších sushi gurmánů. V Sushitime.cz se kromě japonského sushi specializují i na jídla z woku, například na velmi oblíbené thajské Pad Thai. V širším centru Prahy jsou vám k dispozici 7 dní v týdnu, od půl 11. do 22:00. Nyní se můžete těšit i z nově otevírané pobočky, která rozšiřuje donáškovou službu i do Prahy 4. V případě, že máte rádi asijskou kuchyni a rádi zkoušíte nové věci, určitě vyzkoušejte Sushitime.cz.