Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo

ČLÁNKY

Hradec Králové, město architektury

Občas zveřejním pár fotek z Hradce Králové, kde žiji již přes 30 let. Na procházky městem si beru sebou fotoaparát a stále nalézám něco, co se mi zdá zajímavé pro oko objektivu. Město Hradec Králové mělo v minulosti a má i v přítomnosti různé přívlastky, každopádně je však městem zajímavé architektury. Prohlédněte si několik následujících fotografií, třeba vás některá z nich zaujme a jednou budete chtít vidět zajímavá zákoutí tohoto města na vlastní oči...

Ulrichovo náměstí, které navrhl Arch. Josef Gočár, má strohý obdélníkový tvar. V rozích náměstí jsou vysoké nárožní budovy (dvě z nich vidíte na fotografii), které vytvářejí symbolické brány. Celou jižní stranu náměstí vyplňuje budova bývalého ředitelství Státních drah (opět architekt Josef Gočár). Dnes je zde sídlo Policie a mnoha úřadů. Protější straně náměstí dominuje bývalé reprezentační sídlo továrníka Steinského - Sehnoutky, kde dnes sídlí ČSOB. Plocha náměstí je oživena květinovou výzdobou a vodními fontánami.

Ulrichovo náměstí

Vila Anička mění občas své barvy podle toho, která firma v ní sídli. Stojí na jedné z nejrušnějších křižovatek ve středu města a nelze ji přehlédnout. Pro obyvatele města je jakýmsi symbolem odporu proti zahlcování města obchodními komplexy. Když se měla zbourat a nahradit moderním skleněným palácem, občané města projevili jasný nesouhlas formou podpisové akce a stará vila zůstala stát na svém místě.

Vila Anička

Kostel Božského srdce páně byl dostavěn v roce 1932 (arch. Bohumil Sláma). Najdeme jen na náměstí 28. října (blízko obchodního domu Tesco) a je zajímavým příkladem církevní funkcionalistické architektury.

Kostel Božského srdce páně

Prostranství před budovou hlavního vlakového nádraží se po dokončení terminálu autobusové dopravy proměnilo v ladnou oázu moderního města. Nemusíte tudy jen spěchat ke svému dopravnímu prostředku, můžete si zde i odpočinout.

Riegrovo náměstí - vlakové nádraží

Riegrovo náměstí s budovou hlavního nádraží v pozadí. Vodní plochy rozčeřené vodotrysky jsou příjemným osvěžením hlavně v teplých letních dnech.

Riegrovo náměstí - místo k odpočinku

Nově vysázené stromy na Riegrově náměstí zatím neposkytují moc stínu, ale jejich elegantně zastřižené a tvarované koruny jsou slibným příslibem pro budoucnost.

Riegrovo náměsti - stromy=

Nedaleko železníční stanice byl v roce 2008 dostavěn moderní terminál hromadné dopravy. Spojuje trolejbusové a autobusové nádraží a slouží pro městskou, příměstskou i dálkovou dopravu. Zda a jak se mi jej podařilo zachytit, můžete posoudit na několika následujících fotografiích.

Terminál hromadné dopravy

Terminál hromadné dopravy

Terminál hromadné dopravy - celkový pohled

A nyní se přesuneme blíže ke starému jádru města. Hradby okolo původního městského jádra jsou postupně opravovány a na několika místech byla vybudována nová schodiště, usnadňující přístup na staré město. V pozadí Bílá věž a věže chrámu Svatého Ducha. V popředí bohužel trolejbusové vedení.

Rekonstruované hradby = schodiště na staré město

Vystoupáme-li po mnoha schodech na Bílou věž, naskytne se nám tento pohled na Velké náměstí a jeho nejbližší okolí. Bohužel toto nádherné historické náměstí slouží také jako parkoviště.

Velké náměstí

Díváme-li se z Bílé věže na druhou světovou stranu, nabídne se nám pohled na město pod hradbami jako na dlani. Potvrzuje, že kromě starého města, které vyrostlo na jediném kopečku široko daleko, se Hradec Králové rozrostl do širé roviny. (Z temných mraků po chvíli vydatně zapršelo, ostatně tak tomu bylo po celé letošní jaro.)

Nový pivovar - Regiocentrum

Tento komplex budov vznikl náročnou (a nákladnou) přestavbou původního starého pivovaru. Slouží nejen úředníkům Královéhradeckého kraje, ale i katedře výtvarné kultury Univerzity Hradec Králové. Součástí je také malá galerie, malý pivovar s restaurací, několik komerčních prostor a banka. Nově vzniklé nádvoří slouží pro konání vánočních i jiných trhů, koncertů či divadelních představení pod širým nebem. Dole v podzemí je parkovací dům.

Kolo ve sněhu

Hradec Králové však nejsou jen stavby a budovy. V centru města nejdeme i několik dobře dostupných parků. Další dvě fotografie jsou z Šimkových sadů, které jsou zajímavé ve všech ročních obdobích. Světle zelené jaro s mírně rozčeřenou hladinou vodních jezírek, zralé léto s obsazenými lavičkami ve všech zákoutích, podzim hrající všemi barvami i chladná, ledová a elegantní bílá zima vytvářejí prostředí jako stvořené k relaxaci.

Šimkovy sady

Šimkovy sady

Další nádherný park s názvem Jiráskovy sady se rozkládá u soutoku řek Labe a Orlice. Můžeme zde obdivovat kvetoucí růže v rosáliu či alpinárium. V poslední době je to oblíbené místo pro svatby pod širým nebem, v létě se zde konají promenádní koncerty.

Park na soutoku

Dominantou nábřeží Labe je soubor secesních budov labské hydroelektrárny. K elektrárně patří jez nazývaný Hučák i most nad jezem, který spojuje labské nábřeží s parkem na soutoku. Celý komplex je neustále v provozu a je chráněn jako národní technická památka.

Vodní elektrárna Hučák

Ze soutoku řek Labe a Orlice můžeme zahlédnout část budoucího kampusu Univerzity Hradec Králové. Zatím je v provozu Objekt společné výuky postavený v roce 1997 (na fotografii) a Fakulta informatiky a managementu (2007).

Univerzita Hradec Králové

V Hradci Králové dne 15.6.2010