Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo

ČLÁNKY

Nad talířem hrachovky

Hrachová polévka se jistě nevyhřívána výsluní těch nejoblíbenějších. Zato mě však vytrvale a nenápadně provází celým životem. Pravidelně jsem ji jídala ve školce, školní družině i v menze, posléze v závodních jídelnách všeho druhu, ale žádná z těchto kolektivních forem hrachové polévky nezanechala stopu v mé duši.

Z tohoto dávnověku se však k hrachové polévce váže alespoň jeden zajímavý zážitek. Před dvoudenním školním výletem nás děvčata z páté třídy tehdy ještě soudružka učitelka rozpočítala na první a druhou. Všechna první děvčata měla přinést na výlet sebou kostku hrachové polévky, všechna druhá děvčata kostku gulášové polévky. Ano, vy mladší, kteří jste to nezažili, čtete správně. Kostku polévky, která byla předchůdcem dnešních polévek v sáčku. Vidím ji jako dnes malou kostku či spíše hranolek zabalený v zeleném papírovém obalu se skotačivými hrášky na povrchu. Na výletě jsme všechny kostky jednoho druhu rozdrobili do kotlíku s vodou a uvařili si svou první skutečnou tábornickou polévku.

Teď se jednotlivé potravinářské firmy předhánějí s nabídkou nejrozmanitějších polévek v nejrůznějších formách. A ta základní hrachová mezi nimi stále zůstává, i když trochu jako popelka. Najdeme ji v mnoha provedeních v klasickém polévkovém sáčku nebo jako instantní či zmraženou. I já občas tyto polévky používám. Šetří čas i práci. Na ty instantní stačí jen trochu horké vody a dají se připravit i ve velmi stísněných podmínkách. Na svých výstupech je používá i můj kolega horolezec. Poslouží, i když nemáte náladu na vaření a potřebujete jen něco teplého do žaludku. Zahřeje na horách, na výletě i na chalupě.

Z polévek v sáčku se připraví půl litru až litr polévky, potřebujete už na ně hrnec a většinou jde o polévku pro více osob. A tak, i když výrobci je opěvují chválou, někdy nás i sami vybízejí k vylepšování těchto polévek. Do hrachové lze přidat podle nálady i podle obsahu spíže nebo ledničky třeba kolečka mrkve, opečenou uzeninu nebo orestovanou slaninu, kostičky opečené žemle nebo chleba, zelenou petrželku nebo alespoň snítku čerstvé majoránky.

Sváteční hrachová polévka

A potom jednou za čas nastává ten zajímavý okamžik, kdy si vzpomenu na pravou opravdovou hrachovou polévku. Večer nasypu suchý hrách do hrnce miluji to krásné zvonění uschlého hrachu o kovové dno zaliji ho vodou a nechám ho v poklidu bobtnat do druhého dne. Musím počítat s delším vařením, a tak začínám alespoň dvě hodinky předem. Do vody s hrachem přidám nakrájenou cibuli, plátky česneku, majoránku a mletý pepř. Jakmile se voda vaří, ztlumím příkon tepla a udržuji v klidném varu dokud hrách nezměkne. Mezitím si připravím pravou domácí máslovou voňavou jíšku, nakrájím na kolečka mrkev a případně opeču proužky slaniny. Nasekaná zelená petrželka a kapka smetany také nejsou na závadu. Část hrachu rozmixuji a vrátím do polévky, polévka se tím zahustí a je třeba méně jíšky. Samozřejmě osolím, přidám jíšku rozmíchanou ve vodě, znovu česnek tentokrát prolisovaný a nakonec opečenou slaninu či uzeninu. Až na talíři se dá pro zjemnění přidat lžíce smetany. Vůně domácí hrachové polévky se line nejen po kuchyni.

A pozor - dobrá polévka připravená s láskou se nehltá....