Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Kapr na černo
(san)
recept číslo: 928
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1.5 kg kapra
sůl
1/8 litru octa
60 g másla
100 g kořenové zeleniny
40 g cibule
20 g cukru krupice
2 l vody
1/2 l černého piva
2 nová koření
6 zrnek pepře
malý bobkový list
kousek zázvoru
sušenou citronovou kůru
1/4 l červeného vína
2 hřebíčky
šťáva z jednoho citronu
50 g švestkových povidel
100 g perníku na strouhání
30 g mandlí
30 g ořechových jader
30 g rozinek



 

Postup

Připraveného očištěného kapra rozpůlíme, nakrájíme na stejné díly asi po 150 g, opláchneme, osušíme a osolíme. Petržel, celer, mrkev a cibuli očistíme, opláchneme a nakrájíme na plátky. V kastrole rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou zeleninu, přisypeme cukr a opražíme až do červena. Poté přilijeme vařící vodu, ocet, černé pivo, přidáme nové koření, černý pepř, bobkový list, zázvor, citronovou kůru, červené víno, hřebíček, švestková povidla a citronovou šťávu. Všechno povaříme a vzniklou omáčku zahustíme strouhaným perníkem. Poté vaříme ještě asi jednu hodinu za občasného míchání - omáčka by měla zhoustnout. Poté omáčku procedíme, vložíme do ní připravené porce kapra a necháme na mírném ohni vařit ještě asi půl hodiny. Poté přidáme do omáčky loupané a pokrájené mandle, jádra z vlašských ořechů a propláchnuté rozinky. Takto upraveného kapra necháme odležet v chladnu asi 24 hodin. Před podáváním znovu prohřejeme a podáváme k němu jemný houskový knedlík.
Poznámky:
Tento recept jsem získala z kuchařky Marie-Janků Sandtnerové. Je trochu složitější, ale jistě zajímavý.

Názory čtenárů

Ahoj, myslím, že je žádoucí do procezené omáčky vložit sušené švestky s peckou.
hana dne 23.12.2009 17:28:12
co s tím octem ?
Marie dne 20.9.2004
Chybička se vloudila, ocet se přidává ve stejném okamžiku jako pivo.
vde dne 20.9.2004
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".