Mouku odvážíme v míse, přidáme najemno nastrouhaný sýr a nahrubo nakrájený vychlazený rostlinný tuk. Vše osolíme, okořeníme a přidáme špetku cukru. Suroviny rukama důkladně prohněteme a vypracujeme tužší těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a uložíme minimálně na jednu hodinu do chladna. Potom ho na pomoučeném vále rozválíme do obdélníku o tloušťce asi 8 až 10 mm.Rádýlkem nakrájíme tyčinky o délce asi 10 cm a opatrně přeneseme na vymazaný a pomoučený plech. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Povrch tyčinek potřeme žloutky rozšlehanými s trochou vody a posypeme kmínem a solí. Tyčinky pečeme v troubě asi 15 až 20 minut do růžova. Hotové pečivo necháme mírně zchladnout ještě na plechu, ale poté ho přemístíme na plochý podnos nebo mísu, na které ho necháme vychladnout úplně. Tyčinky se hodí k vínu, ale i k pivu. Kromě tyčinek lze z těsta vykrájet čtverečky či jiné tvary. Sypat je lze také mákem nebo sezamovým semínkem.